2017. május 28., vasárnap

Tiszán Innen Dunán Túl - Országos Népdaléneklési Minősítő Verseny

A Magyar Örökség Díjjal, valamint a Magyar Művészetoktatásért Díjjal kitüntetett Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Kiválóra minősített Zenei Alapfokú Művészeti Iskola adott helyet az országos döntőnek 2017. május 20-án.

Az országos döntő lebonyolítását a Budapesti POK munkatársai irányították, a szakmai és szervezőmunkában kiemelkedő feladatokat vállalt Rápli Györgyi szaktanácsadó, és sok-sok elkötelezett kolléga vett részt a rendezvény gördülékeny, színvonalas megvalósításában. Az iskolai közösségi szolgálat keretében lelkes diákok is közreműködtek a feladatok sikeres ellátásában.

A verseny lehetőséget teremtett, hogy a magyar népdal sokféle dialektusterületei megszólaljanak. Több mint 300 gyerek a magyar népdal és a paraszti kultúra hagyományának ápolásával a kodályi örökséget őrizte és a nemzeti összetartozást segítette. Általános és középiskolás szólisták, kisegyüttesek, énekegyüttesek vetélkedtek a neves népzenészekből álló zsűrik előtt, különböző helyszíneken.

A Kisegyüttes II. kategóriában a zsűri tagjai Dr. Fehér Anikó karnagy, népzenekutató, Vakler Anna, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzenei Tanszékének Artisjus-díjas művésztanára, a népi ének szakirány vezetője, és Demeter Erika a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes egykori énekese, jelenleg a budapesti Honvéd Táncszínház tagja voltak.


A Kisegyüttes II. kategóriában indult Szerelempatak kisegyüttes énekesei Dombai Csilla, Hajzer Réka, Schäffer Zsófia, valamennyien a Kisfaludy gimnázium tanulói. Buzai népdalcsokrukat Kiemelt arany minősítéssel és dicsérő szavakkal illette a zsűri. Felkészítő tanáruk Horváthy Lenke.

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése