2017. augusztus 16., szerda

Mohácsi Népzenei tábor: 2017. július 24-26.


"Hate, hate, hate-ha,
muzsikál a száraz fa, 
muzsikál a száraz fája, 
de szépen szól a nótája."


Július 24-től 3 napon keresztül szóltak a citerák a Schneider Lajos AMI-ban. A Nemzeti Tehetség Prog­ram pályázatán („Schneider Lajos nyomában”) nyert citerákon pengettek a gyerekek. Az elmúlt tanév­ben a pályázat anyagi támogatásával Berta Alexandrától és Takács-Nagy Jázmintól elsajátított isme­re­tek jó alapnak bizonyultak a továbbfejlődéshez. Forgószínpad-szerűen énektanulás, citeraoktatás és ját­szó­ház/ kézműveskedés tették változatossá a lelkes gyerekcsapat foglalkozásait. A kicsiket népi gyer­mekjáték dalokkal vezette be Takács-Nagy Jázmin a citerázás technikai rejtelmeibe. A nagyok már stílusos dallamdíszítésekkel, szólókkal tarkított, szerkesztett zalai népdalcsokrot játszottak. A hegedűsök csárdásdallamokat ízlelgettek, meglepően jól felhasználva klasszikus zenei alaptudásukat. Napról napra pontosabban, bátrabban szólaltak meg énekszóval és hangszeren a vidám népdalok.

Az utolsó napon a kedves Heim család finom ebédre invitálta a résztvevőket. A többi lelkes szülő szép terítékkel, sütikkel, üdítőkkel egészítette ki a családiassá vált együttlétet. Ezúton is szeretnénk MINDENKINEK megköszönni az érdeklődést, a támogatást!

Mohács a „Tiszta forrás” település megtisztelő címet elsők közt nyerte el a népzenei hagyományok ápolásáért. Jó lenne, ha ehhez méltóan egyre többen kapcsolódnának be akár aktív résztvevőként, akár közönségként a mohácsi népzenei programokba, kezdeményezésekbe.

„Ha megállapítjuk azt, hogy a népdal és zene a táj és történelem, a népélet és irodalom, a nyelvművelés nélkülözhetetlen tükre és eszköze, ne feledkezzünk el arról sem, hogy akkor,
amikor ez a művészet esztétikai szerepét betölti, ugyanakkor a közösségformálásnak is egyik leghatásosabb eleme." .........feladatunkat abban látom, hogy éltessük
zenei anyanyelvünket a családban és minden közösségben, ahol és amikor csak lehet.” (Vass Lajos)Horváthy Lenke

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése